Skip to main content
Til toppen

Strømpeteknologi: Teknologien bak kompresjonsstrømper og hvorfor de virker.

Strømpeteknologi: Teknologien bak kompresjonsstrømper og hvorfor de virker.

 

Forskjellige faktorer kan bidra til ubehag i bena: Perioder med langvarig stillestilling eller ståing med minimal bevegelse er vanlige årsaker. Disse situasjonene øker trykket innenfor blodårene, noe som får dem til å utvide seg. Ventilene i disse blodårene står overfor utfordringer med å lukke seg ordentlig, som igjen fører til utilstrekkelig drenering av avfallsstoffer og væsker som blodet bærer med seg.

Kompresjonssokker for ødem:

Ødem oppstår som følge av problemer i sirkulasjonssystemet, noe som fører til utilstrekkelig drenering av væske fra kroppen. Ansamlingen av væske manifesterer seg vanligvis i føttene, anklene eller knærne. Denne tilstanden indikerer ofte en underliggende helsebekymring, og det er avgjørende å konsultere en lege hvis ødem mistenkes. Underliggende tilstander kan inkludere trombose (nedsatt bloddrenering) eller lymfødem (skade på lymfatiske kar).

For personer som opplever ødem, er det tilrådelig å inkludere minst 30 minutter daglig mosjon for å fremme blodsirkulasjonen. I tillegg anbefales det å begrense saltinntaket, siden saltretensjon forverrer fuktighetsretensjon. Å bruke kompresjonssokker er et klokt valg for å ytterligere forbedre blodsirkulasjonen og håndtere ødem. 

Vitenskapen bak kompresjonssokker:

Kompresjonssokker fungerer ved å anvende gradert trykk på bena, med høyest trykk ved ankelen og gradvis avtagende mot toppen av sokken. Denne utformingen er forankret i prinsippene bak kompresjonsterapi, som gir flere fysiologiske effekter på både sirkulasjonssystemet og muskel-skjelettsystemet. 

Her er en oversikt over de grunnleggende vitenskapelige aspektene: 

Forbedret blodsirkulasjon:

  • Gradert trykk fra kompresjonssokker etablerer en kontrollert trykkgradient som hjelper til med å forbedre blodsirkulasjonen ved å lette venene i å pumpe blod tilbake mot hjertet. 
  • Kompresjon reduserer diameteren på venene, og øker dermed hastigheten på blodstrømmen. 

Forebygging av blodansamling og ødem: 

  • Trykket fra kompresjonssokker bidrar til å forhindre at blodet samler seg i ekstremitetene, og reduserer dermed risikoen for ødem (hevelse) i ben og føtter. 
  • Kompresjon støtter riktig funksjon av klaffene i venene, forhindrer tilbakestrømming og fremmer effektiv retur av blod til hjertet. 

Redusert muskelvibrasjon: 

  • Kompresjonsstrømper gir støtte til musklene, reduserer vibrasjon under fysisk aktivitet. Denne støtten bidrar til redusert muskeltretthet og ømhet.

Støtte for lymfesystemet: 

  • Kompresjon bistår lymfesystemet med å drenere væske fra vevet, noe som hjelper til med å redusere hevelse. 

Senket venetrykk: 

  • Trykket som påføres av kompresjonsstrømper senker venetrykket, noe som er spesielt gunstig for personer med tilstander som åreknuter eller venøs insuffisiens.   

Forebygging av dyp venetrombose (DVT): 

  • Kompresjonsstrømper kan bli anbefalt for personer som er i risikosonen for DVT, ettersom forbedret blodsirkulasjon bidrar til å hindre blodpropper i de dype venene

Det er avgjørende å erkjenne at effektiviteten av kompresjonsstrømper kan variere basert på faktorer som kompresjonsnivå, passform og individuelle helseforhold. Til tross for deres utbredte bruk for idrettsprestasjon, reise og medisinske tilstander, kan konsultasjon med helsepersonell bidra til å fastslå det mest passende kompresjonsnivået og typen for spesifikke behov. 

Kompresjonsstrømper ved hjertesvikt: Hjertesvikt kan føre til utvikling av ødem (væskeansamling). Siden hjertesvikt er en vedvarende tilstand med begrensede muligheter for fullstendig helbredelse, kan pågående ødem i bena håndteres gjennom kompresjonsterapi. Nødvendigheten av permanent kompresjonsterapi oppstår her. Det er avgjørende å bruke mild kompresjonsterapi for hjertesvikt ved å bruke terapeutiske elastiske sokker med lav trykk klassifisering. 

Denne tilnærmingen er viktig for å unngå overdreven 'pressing' av væske inn i blodstrømmen, noe som kan resultere i pusteproblemer. Sokkene påfører trykk på blodårene, musklene og lymfesystemet, og letter drenasje av eventuelt ødem som er til stede i bena. 

Kompresjonsstrømper for lindring av åreknuter: Åreknuter oppstår når blodårene utvider seg og vrir seg, og danner synlige bølgete blå-lilla linjer på leggens overflate. Mangelfull lukking av ventiler inne i venen kan føre til tilbakestrømming av blod, med opphopning i blodåren og utvikling av åreknuter. Symptomer kan inkludere hovne ben, en pulserende følelse og kløe rundt den berørte venen. For å hindre utviklingen av åreknuter, anbefales det å unngå langvarig stillesitting. 

Å bruke kompresjonssokker er også gunstig, da trykket som strømpene utøver, fremmer blodsirkulasjon og dermed forhindrer dannelse av nye åreknuter. 
Kompresjonsstrømper ved sårskader: Selv en mindre sårskade på foten eller tærne kan føre til uforutsette komplikasjoner. I nærvær av væskeansamling i bena er det en risiko for at såret ikke vil leges, potensielt forverres og bli dypere. Mens en frisk person kan oppleve spontan sårheling, oppstår utfordringene når væske samler seg i føtter og ben, noe som hindrer gjenopprettingsprosessen. 

Håndtering av væskeansamling er en betydelig del av sårpleien. I de innledende stadiene av behandlingen er det nødvendig å bandasjere benet, da bruk av kompresjonssokker ikke er tilrådelig for et sår. Når såret har grodd, blir bruk av kompresjonssokker essensielt som et langsiktig tiltak for å støtte kontinuerlig blodsirkulasjon i benet. 

 

Konklusjon: Kompresjonsstrømper utgjør bare ett element i rutinen din. Sørg for å være tilstrekkelig hydrert, følg en diett med lite salt og beveg bena. Både langvarig stillesitting og ståing kan resultere i hevelse i bena. Man må strebe etter en balansert tilnærming ved å veksle mellom sittende og stående posisjoner for å opprettholde aktive muskler og motvirke virkningene av tyngdekraften. 

 

Tekst: Kilde Medic/ReflexWear

Lenker
Min side